Bingöl
Yüzölçümü: 8.253 km²
İl Merkezi Nüfusu: 95.669
Toplam İl Nüfusu: 262.263 (2011 yılı)
İl Trafik No: 12
İl Telefon Kodu: 426
Hakkında Bilgi
Bingöl'ün İlçeleri: Adaklı, Genç, Karlıova, Kiğı, Solhan, Yayladere ve Yedisu' dur.
Coğrafyası: Doğu Anadolu Bölgesi Yukarı Fırat bölümünde yer alan Bingöl ili Muş, Erzurum, Erzincan, Tunceli, Elazığ ve Diyarbakır illeri ile çevrilidir.
Bingöl doğuda Muş (114 Km.) kuzeyde Erzincan (275 Km.) ve Erzurum (180 Km.) batıda Tunceli (145 Km.) ve Elazığ (146 Km.) güneyde ise Diyarbakır (144 Km.) ili ile komşudur.
İl Merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 1.151 metre olup, arazi yapısı dağlık ve engebelidir.
Turizm: Bingöl, adını yörede bulunan bir çok gölden dolayı bu ismi aldığı kabul edilir. Bingöl'de gezebileceğiniz yerler arasında bulunan Çır Şelalesi merkeze bağlı Uzundere Köyü'nde ve Ilıca Bucağına 8 km uzaklıktadır. 50 metre yükseklikten dere yatağına düşen su güzel bir görüntü oluşturmaktadır. Ayrıca şelalenin bulunduğu kayalıklarda birçok yırtıcı kuş yaşamaktadır.
Yöre halkı tarafından keşfedilen Yüzen Ada Bingöl'de görülecek yerler arasındadır.Solhan ilçesinde bulunan bu gölün ortasındaki ada göl üzerinde hareket etmektedir. Oldukça ufak bir göl olmasına rağmen derinliği 50 metreye kadar ulaşmaktadır.
Bingöl tarih boyunca yayla ve otlaklarını kullanan kavimler nedeniyle fazla bir tarihi eserleri bulunmamaktadır. Bingöl'ün turizm kaynağı daha çok görsel yaylaları ve doğal zenginliğinden oluşmaktadır.
Moğol, Akkoyunlu ve Karakoyunlu hakimiyeti altında hüküm süren beylerin mezarlarının bulunduğu Ahlat Mezarlığı da Bingölde bulunmaktadır. Ahlat Mezarlığı Türkiye'nin en etkileyici islam mezarlığı olarak kabul edilir.
Bingöl'de ayrıca şehir merkezine 25 km. uzaklıkta kış sporlarının yapıldığı Kayak Merkezi bulunmaktadır. Sezon Aralık ayında başlayıp Mart ayına kadar devam etmektedir. Kayak merkezinde 50 yatak kapasiteli bir kayak evi bulunmaktadır.
İklimi: İl genelinde yazların sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçtiği karasal iklim şartları hüküm sürmektedir.
Tarihçesi: Bingöl ve çevresi Urartu, Asur, Pers, Roma, Arap, Selçuklu, Saltuk, Akkoyunlu, Safevi ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır. 1936 yılında "Çapakçur" adı ile il olmuş ve adı "Bingöl" olarak değiştirilmiştir.
Ne Yenir: Yörede üretilen dut pekmezi ve Bingöl balı tadılmalıdır. Atapark ve Soğuk Çeşme mevkiinde yöresel yemekler yenebilir.
Ne Alınır: Yörede üretilen dut pekmezi ve Bingöl balı alınabilir.
Bingöl' e nasıl gidilir?
Karayolu: Türkiye'nin her yerinden karayolu ulaşımı mümkün olup, otogar kent merkezindedir.
Havayolu: Kente en yakın havaalanı Muş ilinde (118 km) bulunmakta olup, cumartesi ve pazar hariç Ankara'dan direkt uçak seferleri bulunmaktadır.
Demiryolu: Genç ilçesinde bulunan istasyon vasıtasıyla doğuda Tatvan'a, batıda ise Elazığ bağlantılı olarak İstanbul' a kadar demiryolu ulaşımı mümkündür.