TEÅžVÄ°KLÄ° Ä°Åž & FUAR GEZÄ°LERÄ° için UYGULAMA USUL VE ESASLARI | |
ARTIK FUAR GEZÄ°LERÄ° DEVLET TEÅžVÄ°K KAPSAMINDADIR.
Ä°HRACATA YÖNELÄ°K TÄ°CARÄ° GEZÄ°LERÄ°N 10.000 $ KADAR OLAN MASRAFIN %70 'ini TEÅžVÄ°KLE ALABÄ°LÄ°RSÄ°NÄ°Z Ä°hraacat amaçlı her firma pazar araÅŸtırma teÅŸviklerinden yararlanabiliyor...
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM Amaç Madde 1- (1)Bu Uygulama Usul ve Esaslarının amacı, 2006/6 sayılı “Pazar AraÅŸtırması ve Pazarlama DesteÄŸi Hakkında TebliÄŸ” çerçevesinde Türkiye’de sınai ve/veya ticari faaliyette bulunan ÅŸirketlerile yazılım sektöründe faaliyet gösteren ÅŸirketlerin, yurt dışı pazarlar hakkında bilgi saÄŸlaması, yeni ihraç pazarları yaratılması ve geleneksel pazarlarda pazar payımızın artırılmasına yönelik olarak gerçekleÅŸtirecekleri faaliyetlere iliÅŸkin giderlerinin belirli bir bölümünün desteklenmesi hakkında usul ve esasların belirlenmesidir.
Kapsam Madde 3- (1)Bu Uygulama Usul ve Esaslarında geçen;
MüsteÅŸarlık: Dış Ticaret MüsteÅŸarlığı’nı,
Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM A- PAZAR ARAÅžTIRMASI PROJESÄ° DESTEĞİ
Madde 4- (1) Bu Uygulama Usul ve Esasları çerçevesinde her takvim yılı içerisinde bir ÅŸirketin gerçekleÅŸtirdiÄŸi en fazla 5 adet, bir SDÅž’nin ise en fazla 10 adet pazar araÅŸtırması projesi desteklenir.
Madde 6- (1)Bu Uygulama Usul ve Esasları çerçevesinde pazar araÅŸtırması projesi yürüten ÅŸirketlerin en fazla iki çalışanının; Madde 7- (1)Pazar araÅŸtırması projesi için ayrılan süre araÅŸtırma yapmak için makul bir süre olmalıdır. Söz konusu proje için ayrılan süre yol hariç en fazla 10 (on) gün olabilir. Madde 8- (1)Pazar araÅŸtırmasının her bir günü için en az bir kuruluÅŸla veya aynı firmanın deÄŸiÅŸik birimleri ile görüÅŸme yapılmalıdır. Yolculuk ve resmi tatil günleri hariç olmak üzere, görüÅŸme yapılmayan günler için konaklama bedeli ve araç kiralama ücreti karşılanmaz Madde 9- (1)Bir takvim yılı içerisinde aynı ülkeye yönelik en fazla 2 (iki) adet pazar araÅŸtırması projesi desteklenir. Madde 10- (1)Bir pazar araÅŸtırması projesi tek bir ülkede yapılabileceÄŸi gibi, coÄŸrafi konumu birbirine yakın olmak kaydıyla en fazla 5 ülkede de yapılabilir.
Madde 11- (1)AÅŸağıda sayılan faaliyetler pazar araÅŸtırması projesi olarak deÄŸerlendirilmez. Madde 12- (1)Åžirketler ve SDÅž’ler bu destek baÅŸvurularını EK A-1’ deki belgelerle beraber Ä°GEME’ye yaparlar. B- PAZAR ARAÅžTIRMASI RAPORLARI ve Ä°STATÄ°STÄ°K SATIN ALIMI DESTEĞİ
Madde 13- (1)Åžirketler ile SDÅž’lerin yurt dışına yönelik pazarlama stratejileri ve eylem planlarının oluÅŸturulabilmesi amacıyla MüsteÅŸarlıkça uygun görülen;
b) Bu kurum ve/veya kuruluÅŸlara üyelik giderleri,
Madde 14- (1)Åžirketler bu destekten en fazla üç yıl süresince yararlanabilir. Destek süresinin baÅŸlangıç tarihi ilk destek ödemesine esas teÅŸkil eden ödeme belgesinin tarihidir.
· Rapor içeriÄŸinin sadece yatırım, ÅŸirket kurma ve dış ticaret prosedürleri gibi genel mevzuat bilgilerine dayanmaması, (Pazara giriÅŸ bilgileri içeriÄŸinde ilave olarak mevzuat bilgileri bulunabilir). Madde 17- (1) Åžirketler ve SDÅž’ler bu destek baÅŸvurularını EK B-1’deki belgelerle beraber Ä°GEME’ye yaparlar. C- SEKTÖREL NÄ°TELÄ°KLÄ° TÄ°CARET HEYETÄ° DESTEĞİ
Madde 18- (1)Her takvim yılı için bir ÅŸirketin en fazla 5 adet, bir SDÅž’nin ise en fazla 10 adet sektörel ticaret heyeti programına katılımları desteklenir. b) Konaklama: Åžirket başına günlük 300 ABD Dolarını geçmemek kaydıyla konaklama (oda+kahvaltı) gideri (Örnek: Bir ÅŸirket günlük 200 $ otel harcaması yapıyorsa 200*0,50= 100 $ tutarında destek alır, 700 $ otel harcaması yapıyorsa 300 $ destek alır.)
c) Tanıtım ve Organizasyon Giderleri: Madde 21- (1)Sektörel ticaret heyeti programları MüsteÅŸarlık tarafından uygun görülür ve bu husus organizatör Ä°hracatçı BirliÄŸi tarafından söz konusu programlara iliÅŸkin yapılacak duyuruda belirtilir.
Madde 22- (1) Åžirketler ve SDÅž’ler bu destek baÅŸvurularını EK C-1’deki belgelerle beraber organizasyonu yapan Ä°hracatçı BirliÄŸine yaparlar.
Madde 23- (1)E-ticaret sitelerine üyelik giderleri, ÅŸirketler için %50, SDÅž’ler için %60 oranında ve yıllık en fazla 10.000 ABD Dolarına kadar desteklenir. Madde 25- (1)E-ticaret sitelerine üyelik giderleri desteÄŸinden faydalanmak isteyen ÅŸirketlerin en az bir yabancı dilde hizmet veren internet sitesi olması zorunludur. Madde 26- (1)DesteÄŸe konu e-ticaret sitesi; a) Ön onay almış ise, ÅŸirketlerin EK D-1 de yer alan belgelerle beraber Ä°GEME’ye baÅŸvurması gerekmektedir. Ön onay verilen e-ticaret siteleri Ä°GEME'nin resmi internet sitesinde (www.igeme.gov.tr) duyurulur. b) Ön onay almamış ise; ÅŸirketler veya e-ticaret sitesi tarafından EK D-4 de yer alan baÅŸvuru belgeleri ile Ä°GEME’ye baÅŸvurulması gerekmektedir. Ä°lgili e-ticaret sitesi “Ön Onay Kriterleri Formu”nda (EK D-7) belirtilen kriterler esas alınarak Ä°GEME tarafından incelenir. Ön onay alınan e-ticaret sitesi için bu maddenin “a” bendine göre baÅŸvuru tamamlanır. Madde 27- (1)Site içi reklam, reklam bandı (banner) giderleri destek kapsamında deÄŸerlendirilmez. Madde 28- (1)Åžirketlerin ön onay alınmaksızın üye oldukları ve destekten faydalanmak için baÅŸvurdukları sitenin daha sonra ön onay alması durumunda baÅŸvuruların yapıldığı tarihten sonraki süre destek kapsamında deÄŸerlendirilecektir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Madde 29- (1) Bu Uygulama Usul ve Esasları kapsamında (Pazar araÅŸtırmasına gidilen ülkedeki ÅŸehirlerarası ulaşım için yapılan ödemeler hariç) tüm ödemeler bankacılık kanalıyla yapılmalıdır. Onaylı banka dekontu, kredi kartı ekstresi ödeme belgesi olarak kabul edilir. Ödemelerde ÅŸirket kredi kartı veya ÅŸirket ortaklarının kiÅŸisel kredi kartı kullanılabilir. Madde 30- (1)Ä°ngilizce haricindeki yabancı dillerde düzenlenen harcama belgelerinin yeminli tercüman tarafından Türkçe tercümelerinin yapılması gerekmektedir. Madde 31- (1)Pazar araÅŸtırması projeleri ile sektörel ticaret heyetlerinin MüsteÅŸarlık tarafından belirlenen hedef pazarlara yönelik olması halinde destek oranı 10 puan artırılarak uygulanır. Madde 32- (1)Tüm harcama ve ödeme belgelerinin asılları, noter onaylı suretleri ya da MüsteÅŸarlık ve/veya Uygulamacı KuruluÅŸ (Ä°BGS veya Ä°GEME) tarafından onaylanmış örnekleri ibraz edilmelidir. Madde 33- (1)Bu Uygulama Usul ve Esasları kapsamında yanıltıcı ve/veya gerçeÄŸe aykırı bilgi ve belge ibraz etmek suretiyle haksız olarak alındığı ve/veya amacı dışında kullanıldığı tespit edilen destek ödemelerinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanır. Madde 34– (1) 2005/4 sayılı TebliÄŸ kapsamında yurt dışındaki birimler için destek alan ÅŸirket ve SDÅž’ler “Pazar AraÅŸtırması Projesi” desteÄŸinden yararlanabilirler. Madde 35– (1)24/5/2006 tarihli ve 26177 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2006/4 sayılı “Türk Ürünlerinin Yurtdışında MarkalaÅŸması, Türk Malı Ä°majının YerleÅŸtirilmesi ve TURQUALITY®’nin Desteklenmesi Hakkında TebliÄŸ” çerçevesinde destek kapsamına alınmış olan ÅŸirketler bu Uygulama Usul ve Esasları hükümlerinden yararlandırılmazlar. Madde 36– (1)Bu Uygulama Usul ve Esaslarını belirlemeye, uygulamada ortaya çıkacak mücbir sebep ve zorunlu haller ile ihtilafları inceleyip sonuçlandırmaya, MüsteÅŸarlık yetkilidir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Madde 37- (1)Bu Uygulama Usul ve Esasları Genelgesinde belirtilen destekler için ilgili desteÄŸe iliÅŸkin ilk ödeme belgesi tarihi esas alınarak en geç 6 (altı) ay içerisinde baÅŸvuru belgeleri ile;a) A, B ve D kısımlarında belirtilen destekler için Ä°GEME’ye b) C kısmında belirtilen destek için üyesi olunan Ä°BGS’ye baÅŸvurulması gerekmektedir. (2)Yukarıda belirtilen 6 (altı) aylık sürenin hesaplanmasında, usulüne uygun olarak yapılan baÅŸvuruların, Ä°GEME veya Ä°BGS’lerin evrak kayıtlarına girdiÄŸi tarih esas alınır.
Madde 38- Madde 39– (1)Harcamaya iliÅŸkin ibraz edilen belgelerdeki giderlerin (dolaylı vergiler dahil) Türk Lirası (TL) cinsinden olanları TL, döviz cinsinden olanları ise harcama belgesi tarihindeki “Gösterge NiteliÄŸindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları” listesinde çapraz kurları ve döviz alış kurları esas alınarak, ABD Doları karşılığı Türk Lirası olarak Destekleme ve Fiyat Ä°stikrar Fonu’ndan ödenir. “Gösterge NiteliÄŸindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kurları” listesinde yer almayan ülke para birimleri ABD Doları’na çevrilirken “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nca Alım Satıma Konu Olmayan Bilgi Amaçlı Kur Tablosu”nda yer alan kurlar esas alınır. |
@cincetercuman_ tarafından gönderilen tweetler |